Innowacja Kulinarna

Grupa Niedźwiadków w związku z realizacją Innowacji Kulinarnej w marcu przygotowała kolorowe koktajle. Na początku dzieci zapoznały się z piramidą żywienia. Omówiono z dziećmi właściwości odżywcze przetworów mlecznych oraz warzyw i owoców. Dzieci za pomocą zmysłów określały smaki i właściwości zgromadzonych produktów. Wspólnie umyły owoce i warzywa, a następnie przy niewielkiej pomocy pań pokroiły je na mniejsze kawałki. Wielką radością było ich blendowanie. Na koniec zajęć dzieci oceniły efekty swojej pracy. Powstały koktajle w kolorach: czerwonym, żółtym, pomarańczowym i zielonym. Po wspólnej degustacji oceniły, który z ” kolorów” był najsmaczniejszy. Większością głosów wygrał kolor żółty. Był to bardzo smakowity dzień. Dziękuję za zaangażowanie i pomoc mamie Kajtka.

Skip to content